Chlebek bananowy nie jest ciastem, które piekę jakoś specjalnie często. W sumie sama nie wiem dlaczego. Jest przecież przepyszne i łatwe w przygotowaniu. Poza tym uwielbiam banany. No ale zawsze w kolejce jest coś innego do upieczenia. Tym razem jednak ochota na chlebek bananowy zwyciężyła i postanowiłam go przygotować. Zdecydowałam się na bardzo pożywną wersję z wiórkami kokosowymi i dużą ilością czekolady. Będziecie zdziwieni jak bardzo wiórki kokosowe pasują do bananów. Ciasto wyszło przepyszne, wilgotne i miękkie. Naprawdę polecam.

chlebek bananowy; chlebek bananowo - kokosowy; ciasto z bananów; taste of living; blog kulinarny
chlebek bananowy; chlebek bananowo - kokosowy; ciasto z bananów; taste of living; blog kulinarny

Chlebek bananowo – kokosowy

2 duże banany
3 jajka
120 g cukru
200 ml oleju roślinnego
ekstrakt waniliowy
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g wiórek kokosowych
100 g gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzewamy do 180 C i wykładamy papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach ok. 12 x 30 cm.

Banany rozgniatamy. Dodajemy jajka, cukier, wanilię i dokładnie mieszamy.

W oddzielnym naczyniu łączymy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe.

Wlewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną drobno czekoladę.

Przekładamy do przygotowanej blaszki i pieczemy 55-60 minut, lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *