Te ciasteczka marcepanowe to zdecydowanie jedne z najlepszych ciasteczek jakie kiedykolwiek upiekłam. Jeśli tak jak ja jesteście fanami marcepanu, to na pewno też się nimi zachwycicie. Są kruche i delikatne, przełożone ulubionym dżemem. U mnie jest to ukochany ostatnio dżem malina – jeżyna. Ciasteczka najlepiej smakują na drugi dzień, o ile nie znikną od razu.

ciasteczka marcepanowe; wielkanoc; ciasteczka pisanki; ciasteczka z dziurką; ciasteczka z dżemem
ciasteczka marcepanowe; wielkanoc; ciasteczka pisanki; ciasteczka z dziurką; ciasteczka z dżemem

Ciasteczka marcepanowe

150 g miękkiego masła
200 g marcepanu
1 żółtko
50 g cukru pudru
szczypta soli
kilka kropel aromatu migdałowego
350 g mąki

ulubiony dżem
lukier królewski
pistacje
suszone płatki róży

Marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kiedy będzie jasne i puszyste dodajemy porcjami marcepan. Cały czas ucieramy, aż połączy się z masłem.

Dodajemy żółtko i aromat migdałowy. Następnie wsypujemy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto.

Owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i lekko podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość ok. 3 – 4 mm. Wykrawamy ciasteczka, ja użyłam foremki w kształcie jajka. W połowie dodatkowo wycinamy dziurkę.

Pieczemy przez 5 – 7 minut, aż nabiorą złotego koloru. Studzimy na kratce.

Wystudzone ciasteczka smarujemy dżemem i składamy układając ciastko z dziurką na pełnym. Dekorujemy lukrem i ozdabiamy pistacjami i płatkami róży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *