Sernik cytrynowy to jeden z moich ulubionych rodzajów sernika. Nie wiem dlaczego, ale smak cytryn bardzo dobrze komponuje się z serem i kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama do swoich serników zawsze dodawała szczodrą ilość wszelkich cytrusowych skórek i soków. Ten sernik jest bardzo prosty i nie wymaga przygotowywania wcześniej cytrynowego kremu. Najdłużej trzeba czekać na schłodzenie sernika w lodówce, ale tak już jest z tego typu ciastami.

sernik cytrynowy; taste of living; blog kulinarny; przepis na sernik; idealny sernik
sernik cytrynowy; taste of living; blog kulinarny; przepis na sernik; idealny sernik

Sernik cytrynowy

spód
200 g herbatników
100 g masła, rozpuszczonego

masa serowa
1 kg sera z wiaderka
200 g cukru
4 jajka
60 g masła, rozpuszczonego
sok i skórka z 2 dużych cytryn
3 łyżki mąki pszennej
1 kisiel cytrynowy

polewa
50 g masła
4 łyżki śmietany 18%
1 galaretka cytrynowa

Nagrzewamy piekarnik do 160 C. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20 – 24 cm.

Herbatniki mielimy, dodajemy masło i mieszamy. Wykładamy spód tortownicy i dobrze dociskamy. Wkładamy do lodówki.

Jajka mieszamy lekko z cukrem. Dodajemy ser, sok i skórkę z cytryny oraz masło. Dobrze mieszamy aż wszystko się połączy. Wsypujemy mąkę oraz kisiel i jeszcze raz mieszamy.

Przelewamy na przygotowany spód i pieczemy przez 65 – 70 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masło i śmietanę na polewę podgrzewamy w rondelku. Do gorącej dodajemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Kiedy polewa lekko przestygnie polewamy sernik. Wstawiamy go do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem można udekorować bezikami.

One thought on “Sernik cytrynowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *