Wegański chlebek dyniowy to kolejna propozycja na pyszne i łatwe do przygotowania roślinne ciasto. Chlebek jest pyszny, wilgotny i smakuje nie tylko weganom. Dla mnie to idealny pomysł na weekendowe pieczenie i słodki dodatek do popołudniowej herbaty. Duża ilość przypraw sprawia, że chlebek ma przyjemny, korzenny smak, a orzechy dodają mu dodatkowej chrupkości. Jeśli szukacie szybkiego w przygotowaniu ciasta, którym można się zaraz rozkoszować, to koniecznie wypróbujcie ten chlebek dyniowy.

Wegański chlebek dyniowy; ciasto wegańskie; taste of living; blog kulinarny
Wegański chlebek dyniowy; ciasto wegańskie; taste of living; blog kulinarny

Wegański chlebek dyniowy

400 g puree z dyni
320 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki sody
szczypta soli
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
⅓ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki imbiru
280 g cukru
200 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
200 ml oleju
2 łyżeczki octu winnego
120 g orzechów włoskich

Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Wykładamy papierem do pieczenia formę 26 x 8 cm.

Łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawy.

Do puree dyniowego dodajemy cukier, mleko, olej oraz ocet. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia się.

Orzechy prażymy na patelni. Siekamy i dodajemy do ciasta.

Ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki. Pieczemy przez 75-80 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *