To zdecydowanie są najlepsze bułeczki cynamonowe jakie kiedykolwiek robiłam. Przepis nie jest nowy. Pochodzi z mojego starego bloga. Po jego zamknięciu wiele osób pisało do mnie szukając tego przepisu. Postanowiłam więc do niego wrócić, jednak w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznych ślimaczków zrobiłam warkoczykowe supełki. Oczywiście jeśli bardziej odpowiadają wam ślimaczki, to śmiało przygotujcie te bułeczki w takiej formie.

najlepsze bułeczki cynamonowe; cinnamon rolls; puszyste byłeczki z cynamonem; ślimaczki cynamonowe; fotografia kulinarna; taste of living
najlepsze bułeczki cynamonowe; cinnamon rolls; puszyste byłeczki z cynamonem; ślimaczki cynamonowe; fotografia kulinarna; taste of living

Najlepsze bułeczki cynamonowe

ciasto

1 szklanka mleka
2 jajka
6 łyżek cukru
125 g masła
szczypta soli
4 szklanki mąki
7 g suchych drożdży

nadzienie

125 g miękkiego masła
8 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i mieszamy. Wsypujemy drożdże i odstawiamy na kilka minut.

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby podsypując odrobinę mąką. Wkładamy do lekko wysmarowanej olejem miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Aby przygotować nadzienie masło ucieramy z cukrem, aż będzie puszyste. Dodajemy cynamon i mieszamy.

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm na kształt prostokąta. Rozsmarowujemy równomiernie nadzienie cynamonowe. Ciasto składamy na trzy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy w paski o szerokości ok. 4 – 5 cm. Każdy pasek dzielimy na trzy mniejsze zostawiając połączone ciasto na górze. Zaplatamy warkocz, a następnie każdy zawijamy w supełek.

Pieczemy przez 15 – 20 min w temperaturze 180°C.

2 thoughts on “Najlepsze bułeczki cynamonowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *