Wegańskie pączki snickers to roślinna propozycja na Tłusty Czwartek. Nadziane daktylowym słonym karmelem, polane czekoladą i obsypane orzeszkami ziemnymi, są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejnego. Mimo że w cieście nie ma jajek, to jest delikatne i puszyste. Samodzielne przygotowanie pączków nie jest trudne, chociaż zajmuje trochę czasu. Ale wyjątkowy smak i satysfakcja to rekompensują.

wegańskie pączki snickers; pączki bez jajek; pączki z karmelem; taste of living; fotografia kulinarna; tłusty czwartek
wegańskie pączki snickers; pączki bez jajek; pączki z karmelem; taste of living; fotografia kulinarna; tłusty czwartek

Wegańskie pączki snickers

na 16 pączków

pączki
500 g mąki
7 g drożdży instant
½ łyżeczki soli
75 g margaryny roślinnej
200 g mleka roślinnego
80 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki wódki

karmel
100 g suszonych daktyli
125 ml mleka roślinnego
sól do smaku

dodatkowo
150 g ciemnej czekolady
orzeszki ziemne

Mleko podgrzewamy z margaryną i cukrem. Do mąki dodajemy drożdże oraz sól. Wlewamy przestudzone mleko, ekstrakt waniliowy oraz wódkę.

Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. Przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki, ok. 60 g każdy. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.

Daktyle blendujemy z mlekiem. Można je wcześniej namoczyć na ok. 30 minut, żeby były bardziej miękkie. Miksujemy przez ok. 2-3 minuty. Doprawiamy solą do smaku.

Karmelem nadziewamy pączki. Następnie wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posiekanymi orzeszkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *