Blok czekoladowy to zdecydowanie mój smak dzieciństwa. W czasach, kiedy półki nie uginały się pod ciężarem najróżniejszych czekolad w każdym wyśnionym smaku, to proste i pyszne ciasto idealnie zaspokajało czeko głód. Do dziś je uwielbiam za jego prostotę i łatwość modyfikowania za pomocą najróżniejszych dodatków. Dziś mam dla Was blok czekoladowy w wersji wegańskiej.

wegański blok czekoladowy; taste of living; fotografia kulinarna; blog kulinarny; ciasto czekoladowe; wegańskie ciasto czekoladowe
wegański blok czekoladowy; taste of living; fotografia kulinarna; blog kulinarny; ciasto czekoladowe; wegańskie ciasto czekoladowe

Wegański blok czekoladowy

200 g gorzkiej czekolady
1 puszka mleczka kokosowego
250 g margaryny roślinnej
150 g cukru
50 g kakao
200 g herbatników

Wszystkie składniki poza herbatnikami umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy, aż całość będzie gładka. Zostawiamy do przestygnięcia.

Herbatniki kruszymy i dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *