Ciasto marchewkowe z kremem z tofu to mój wegański twist tradycyjnego amerykańskiego ciasta z kremem na bazie serka. Zastanawiałam się, czy da się odtworzyć ten smak z wykorzystaniem tofu. Przyznaję bez bicia, że to był eksperyment i nie miałam żadnej pewności, że coś z tego wyjdzie. Okazało się jednak, że krem wyszedł przepyszny. Mój niewegański tester nie mógł uwierzyć, że jest w nim tofu, a nie jakiś tradycyjny serek.

Ciasto marchewkowe z kremem z tofu; wegańskie ciasto; taste of living; blog kulinarny; fotografia kulinarna
Ciasto marchewkowe z kremem z tofu; wegańskie ciasto; taste of living; blog kulinarny; fotografia kulinarna

Ciasto marchewkowe z kremem z tofu

ciasto

forma ok. 26×32 cm

450 g startej marchewki
315 g mąki
350 g cukru
330 ml oleju
3 jajka z siemienia (3 łyżki siemienia + 9 łyżek wody)
1 łyżka octu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
200 g posiekanych orzechów

krem z tofu

180 g tofu naturalnego
250 g margaryny roślinnej
4 łyżki śmietanki kokosowej
3 łyżki soku z cytryny
⅓ łyżeczki soli
150 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W misce mieszamy razem olej, cukier, jajka z siemienia, ocet i ekstrakt waniliowy. W drugiej misce mieszamy mąkę, cynamon, imbir, sól, proszek i sodę. 2 łyżki tej mieszanki mieszamy z marchewką. Do suchych składników dodajemy orzechy i mieszamy. Przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez 40 min w 180°C.

Tofu kroimy na mniejsze kawałki i lekko odciskamy nadmiar wody papierowym ręcznikiem. Blendujemy z sokiem cytrynowym, ekstraktem waniliowym, śmietanką kokosową i solą. Margarynę ucieramy z cukrem aż będzie gładka i puszysta. Dodajemy po łyżce “serek” z tofu i ucieramy. Wykładamy na wystudzone ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *