Cantuccini pomarańczowe z suszoną żurawiną to pomysł na świąteczne ciasteczka inne niż pierniczki. Te chrupiące włoskie słodkości, zwane też biscotti di Prato, są idealne do kubka gorącej herbaty lub kawy. Jak dla mnie połączenie żurawiny, czyli typowego, zimowego owocu, oraz smaku pomarańczy jest wprost idealne. I chociaż okres świąt Bożego Narodzenia kojarzy się przede wszystkim z korzennym smakiem pierniczków, to warto dać też szansę tym kruchym ciasteczkom.

Cantuccini pomarańczowe z suszoną żurawiną; cantuccini przepis; taste of living; fotografia kulinarna
Cantuccini pomarańczowe z suszoną żurawiną; cantuccini przepis; taste of living; fotografia kulinarna

Cantuccini pomarańczowe z suszoną żurawiną

300 g mąki
150 g cukru
3 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1 pomarańczy
120 g żurawiny suszonej

Nagrzewamy piekarnik do 180 C.

Ucieramy jajka z cukrem do uzyskania gładkiej, puszystej masy.

Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, skórkę pomarańczowa i suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na pół i podsypując mąką formujemy dwa wałki. Układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150 C.

Kroimy ciasteczka pod lekkim ukosem na grubość ok. 2 cm. Układamy na blasze i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *