Czy w Waszym domu Boże Narodzenie też nie może obyć się bez makowca? U mnie to pozycja absolutnie obowiązkowa i uwielbiana przez wszystkich. Makowiec po prostu musi być i już. Najbardziej lubimy zawijaną wersję klasyczną w formie rolady, z mięciutkim i puszystym ciastem drożdżowym. Masa makowa musi być oczywiście domowej roboty, pełna pysznych, aromatycznych bakalii. Wystarczy kupić już zmielony mak, a wtedy jej przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu.

makowiec tradycyjny; makowiec zawijany; makowiec drożdżowy; strucla makowa
makowiec tradycyjny; makowiec zawijany; makowiec drożdżowy; strucla makowa

Makowiec tradycyjny

na 2 makowce

ciasto drożdżowe

500 g mąki
7 g suchych drożdży
250 ml mleka
4 żółtka
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
60 g masła, roztopionego

masa makowa

250 g zmielonego maku
30 g masła, roztopionego
150 g cukru
3 łyżki miodu
3 białka
ok. 150 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)
kilka kropel ekstraktu migdałowego

lukier

3/4 szklanki cukru pudru
3 – 4 łyżki soku z cytryny

Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem, aż się rozpuszczą. Zostawiamy do przestygnięcia.

Mąkę mieszamy z solą oraz drożdżami. Wlewamy przestudzone mleko, dodajemy żółtka oraz wanilię i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Zostawiamy je do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Mak zalewamy wrzątkiem tak, aby go zakryć i zostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dobrze odciskamy z wody. Dodajemy masło oraz miód i mieszamy.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Powoli dodajemy do maku delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy posiekane bakalie, mieszamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o rozmiarach ok. 30 X 25 cm.

Masę makową dzielimy na dwie równe części i równomiernie rozsmarowujemy na prostokątach z ciasta zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od brzegu przy dłuższych bokach. Ciasto zawijamy w rulon.

Makowce układamy na dużej blasze do pieczenia w sporym odstępie. Pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *