Dzisiaj chcę się z Wami podzielić moim absolutnie ulubionym przepisem na pierniczki, które idealnie nadają się do dekorowania lukrem. Podczas pieczenia idealnie zachowują swój kształt, więc śmiało można wycinać z nich najbardziej fantazyjne kształty. Pierniczki z lukrem to nie tylko bożonarodzeniowy słodki przysmak, ale też pomysł na ciekawą ozdobę choinkową. Wystarczy przed pieczeniem wyciąć w nich małą dziurkę (np. słomką do napojów) i łatwo można potem powiesić je na naszym drzewku.

pierniczki z lukrem; najlepsze pierniczki; taste of living; fotografia kulinarna lublin
pierniczki z lukrem; najlepsze pierniczki; taste of living; fotografia kulinarna lublin

Pierniczki z lukrem


370 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
100 g masła
1 jajko
200 g miodu

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z sodą, solą, kakao i przyprawą. Dodajemy jajko, miód i masło. Zagniatamy ciasto podsypując w razie potrzeby mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy pierniczki.

Układamy na blasze wyłożonej papierem, można układać blisko siebie. Pieczemy w 180°C przez 10 min.

Studzimy i dekorujemy wedle uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *