Lukier królewski to nieodłączny element dekorowania pierników przed Bożym Narodzeniem. Swój intensywnie biały kolor zawdzięcza dodatkowi białka jajka. Doskonale nadaje się też do farbowania na najróżniejsze kolory. Jeśli planujecie pieczenie pierniczków lub innych świątecznych ciasteczek, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na lukier. Celowo nie podaję w nim dokładnych proporcji, bo wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji potrzebujecie. Do tworzenia misternych ozdób potrzebny jest gęsty lukier, który nie będzie się rozlewał. Do wypełnienia natomiast lukier rzadszy, który pozwoli wypełnić większe obszary. Miłej zabawy przy dekorowaniu.

lukier królewski; lukier do pierniczków; taste of living; fotografia kulinarna

Lukier królewski

1 małe białko
cukier puder (ilość zależy od pożądanej konsystencji)
woda lub sok z cytryny (do regulowania konsystencji)

Białko ucieramy z cukrem, aż uzyskamy gładki lukier.

Wiem, że tu przepis jest mało precyzyjny, ale robiłam go na oko dosypując tyle cukru, ile w danym momencie potrzebowałam.

Do zrobienia obwódek i kropeczek potrzeba lukru gęstego jak pasta, a do wypełnienia większych obszarów rzadszego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *