Pomarańczowe ciasto z żurawiną to jeden z moich absolutnych faworytów jeśli chodzi o jesienno – zimowe wypieki. Ciasto jest niesamowicie wilgotne i bardzo aromatyczne. Dodatek kwaskowatej żurawiny wspaniale przełamuje jego słodycz. Naprawdę warto spróbować. W sezonie piekę je kilka razy i za każdym znika naprawdę błyskawicznie. Czasami taka prostota smakuje najlepiej.

pomarańczowe ciasto z żurawiną, zimowe ciasto, ciasto ucierane, ciasto z pomarańczą
pomarańczowe ciasto z żurawiną, zimowe ciasto, ciasto ucierane, ciasto z pomarańczą

Pomarańczowe ciasto z żurawiną

250 g mąki
½ łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
200 g cukru
200 ml maślanki
125 ml oleju roślinnego
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy
150 g świeżej żurawiny

Nagrzewamy piekarnik do 180C. Wykładamy papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 26×8 cm.

Żurawinę myjemy i odsączamy z wody. Łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.

W osobnej misce mieszamy jajka, cukier, maślankę, olej oraz sok i skórkę z pomarańczy. Wsypujemy suche składniki i krótko mieszamy tylko do połączenia się. Do żurawiny dodajemy łyżkę mąki i delikatnie mieszamy aż dokładnie się obtoczy. Wsypujemy do ciasta i mieszamy.

Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez 70-75 minut, lub do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *