Placek dyniowy, czyli popularny amerykański pumpkin pie, to dla mnie prawdziwy must have każdej jesieni. Wracam do niego co roku, nawet po kilka razy i jeszcze mi się nie znudził. Jest coś takiego w połączeniu słodkiej dyni z korzennymi przyprawami, co całkowicie mnie urzekło już wiele lat temu. Mimo że wykorzystuje to połączenie smakowe w wielu różnych przepisach, to jednak ten klasyczny placek dyniowy pozostaje dla mnie numerem jeden.

placek dyniowy; dynia; ciasto dyniowe; pumpkin pie; taste of living; fotografia kulinarna
placek dyniowy; dynia; ciasto dyniowe; pumpkin pie; taste of living; fotografia kulinarna

Placek dyniowy

kruche ciasto
300 g mąki
150 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
6 łyżek zimnej wody

masa dyniowa
500 g puree z dyni
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530g)
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki goździków
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
szczypta soli

Nagrzewamy piekarnik do 180C i przygotowujemy formę do tarty.

Ze wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok. 20 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. ½ cm i wykładamy formę. Przykrywamy folią aluminiową, obciążamy i pieczemy przez 20 minut.

Przygotowujemy masę dyniową. Puree miksujemy ze skondensowanym mlekiem i jajkami. Dodajemy mąkę oraz przyprawy i mieszamy.

Wyjmujemy podpieczony spód i zdejmujemy z niego folię z obciążeniem. Wylewamy masę dyniową. Wstawiamy do piekarnika na ok. 40-45 min. Masa powinna być dobrze ścięta. Wyjmujemy i studzimy do temperatury pokojowej, a następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *